BLOG

Motivatie: mismatch of match tussen wetenschap en praktijk?

15 september 2017

In een veelbekeken Tedtalk geeft schrijver Daniel Pink aan dat er een opvallende mismatch is tussen de wetenschap en wat bedrijven in de praktijk doen, als het gaat om de motivatie van medewerkers. Hoewel het filmpje al enkele jaren oud is, richten nog steeds veel werkgevers zich op allerlei vormen van de extrinsieke motivatoren: straffen en belonen. Terwijl in de wetenschap, aldus Pink, al lang is aangetoond dat het om 3 hele andere factoren gaat als je motivatie ontleedt. Factoren die veel meer betrekking hebben op de intrinsieke motivatie.

De 3 motivatie pijlers vanuit de theorie
In de illustratie hieronder staan de 3 pijlers vanuit de theorie. Hoe logisch die 3 ook klinken, het is prettig dat uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit daadwerkelijk de 3 grote drivers voor motivatie zijn.

Invulling van de theorie door 3 gerichte persoonlijke vragen
In de praktijk van het Voogd & Vood Innovation Lab gaan we steevast op zoek naar de persoonlijke missie van de medewerkers. Dat doen we aan de hand van 3 vragen, waar we in 1 op 1 gesprekken, veelal in de vorm van een wandeling, ruim de tijd voor nemen.

1. Waar ben jij de beste in?
Allereerst stellen we de vraag: waar ben je de beste in? Veel collega’s vinden dat lastig. Een beetje zitten pochen over jezelf. Aan de hand van concrete voorbeelden ontbrandt toch veelal het vuur in de ogen, aan de hand van gebeurtenissen waar toch echt het individuele verschil werd gemaakt. Het antwoord op de vraag waar je het beste in bent, dat meestal uit meerdere elementen bestaat, maakt steevast een soepel bruggetje naar de 2e vraag.

2. Wat vind je geweldig om te doen?
Die vraag beschouwen we in de breedste zin van het woord. Waar raak je privé of zakelijk van on fire? Het leuke van het behandelen van deze vraag voor mij is, dat ik mijn pappenheimers onderhand goed ken. En dat ik dus ook steeds beter de momenten ga herkennen dat collega’s on fire zijn. Door de medewerker met die momenten te confronteren en vervolgens dóór te vragen is het antwoord op deze vragen betrekkelijk snel te vinden. Ook hier geldt dat het benoemen van genietmomenten in het privéleven helpen, om een goed beeld kunnen te schetsen van waar de persoon in kwestie van in vuur en vlam raakt.

3. Welke waarde voeg je toe aan Voogd & Voogd?
By far de vraag waar de meeste tijd in gaat zitten. Want welke waarde voeg je concreet en tastbaar toe aan de organisatie waar je voor werkt? Het gekke is, dat als je hem niet direct kunt beantwoorden, je toch echt zou kunnen zeggen: het wordt hoog tijd dat we de vraag stellen! De complexiteit van dit issue is overigens een bevestiging van de opvatting dat je deze vragen zeer lastig in je eentje kunt beantwoorden. Een sparringpartner, leidinggevende of coach met een goed getraind luisterend oor is van essentieel belang. Niet zelden werd een gesprek over de persoonlijke missie dan ook afgesloten met een glimlach en de woorden: ik heb stiekem wel heel veel over mezelf geleerd.

De match tussen theorie en praktijk
Als je de antwoorden op de 3 vragen in cirkels invult en je laat de cirkels over elkaar heen vallen kom je als vanzelf tot het persoonlijke mission statement van het talent in kwestie. In onderstaande afbeelding wordt e.e.a. schematisch weergegeven. Door de 3 pijlers van Dan Pink daar op een logische manier als schil om heen te leggen, vallen de puzzelstukjes in elkaar. Want de link tussen vakmanschap en waar je goed in bent is snel gelegd. Er zal daarnaast een stevige van mate van autonomie moeten bestaan om te kunnen en mogen doen wat je geweldig vindt, anders gaat de creativiteit knellen en dat stimuleert het vakmanschap en eventuele doorontwikkeling bepaald niet. Tot slot zal hetgeen je aan waarde toevoegt, onlosmakelijk verbonden moeten zijn aan het hogerliggende doel van de organisatie. Simpelweg omdat hetgeen je aan mooie dingen maakt en levert, relevantie moet hebben om ook daadwerkelijk tot waardering te leiden.

Hoewel het wellicht niet overal gebeurt, vinden wij het op zoek gaan naar de persoonlijke missie één van de belangrijkste stappen naar succes. En de exercitie heeft een bijzonder mooi bijeffect: zit een medewerker eens niet zo lekker in zijn of haar vel; een blik op het mission statement verraadt al snel waar we van koers zijn geraakt. Met een praktische koerscorrectie is de weg omhoog vaak weer snel ingeslagen. Voor het Voogd & Voogd Innovation Lab geldt een duidelijke match tussen de theorie en de praktijk als het gaat om de drivers voor motivatie.

DEZE BLOG DELEN OP

© 2019 | Voogd & Voogd
Website powered by Dutch Media Lab